Hoe vind je de juiste developer voor jouw bedrijf?

Ben je op zoek naar een developer om toe te voegen aan jouw team? Het kan best een uitdaging zijn om de allerbeste ontwikkelaar te vinden die helemaal past bij jouw organisatie. In deze blog lees je meer over het zoeken van personeel met ervaring in software development. 

Vaak hebben developers een technische achtergrond en beheersen zij een programmeertaal waarmee ze programmeren of code schrijven. Developers, ook wel programmeurs of ontwikkelaars genoemd, zijn er met verschillende soorten profielen. Per profiel is er een onderscheid op het gebied van werkzaamheden, verantwoordelijkheden en positie in een development team. Je hebt bijvoorbeeld een front-end developer, back-end developer, full-stack developer, web developer, app developer of een webshop/E-commerce developer.

De ene developer houdt zich bezig met een volledig ontwikkeltraject van een softwareapplicatie; van ontwerp tot oplevering en beheer of onderhoud. Een andere developer beperkt zich tot het schrijven van code en programmeren van software. Maar er zijn ook algemene werkzaamheden waar bijna iedere developer mee te maken heeft. Namelijk het vaststellen van problemen en hier programma’s en documentatie voor zoeken, het bedenken van oplossingen en valideren daarvan, het ontwikkelen van een prototype, testen en door ontwikkelen daarvan, codes compileren en gebruikershandleidingen schrijven.

Competenties, waar moet je op letten?

Naast de werkzaamheden en verantwoordelijkheden van een software developer zijn er ook bepaalde competenties waarvan het belangrijk is om op te letten bij een potentieel nieuwe collega.

  • Aan elk project zijn deadlines verbonden, daarom is het belangrijk dat een kandidaat het geduld heeft om de kwaliteit te blijven garanderen in stressvolle situaties. Een onmisbare eigenschap!
  • In de wereld van software development kan een klein foutje grote gevolgen hebben, ieder geplaatst teken kan betekenen of een applicatie wel of niet werkt. Om tijd, geld en frustratie te besparen is nauwkeurigheid een belangrijk onderdeel van het werk.
  • De juiste oplossing zoeken is mega belangrijk en iets waar developers erg vasthoudend in zijn. Soms moet iemand daarvoor ook door een andere bril kunnen kijken en kunnen accepteren dat een probleem om meerdere manieren opgelost kan werken. Er leiden meerdere wegen naar Rome, daarom belangrijk om zelfkritisch te zijn!
  • Niet te missen, developers zijn onderdeel van een project of team. Samenwerken en communiceren blijven belangrijke pijlers!

Competenties check, vaardigheden check, en nu?! 

Het is erg belangrijk om een developer te kiezen die goed ‘matcht’ met jouw organisatie, dit verhoogt de kans op een langdurige samenwerking en maximaal resultaat. Een langdurige samenwerking aangaan is ook vaak het doel van een  nieuwe medewerker en daarom extra waardevol. Vraag eens naar vrijetijdsbesteding van een kandidaat zodat je hem of haar beter leert kennen. Met die informatie maak je het makkelijker om in te schatten of de kandidaat binnen de cultuur van je bedrijf past! Aan de andere kant is het belangrijk dat je een kandidaat ook een goed beeld geeft van de cultuur binnen jouw organisatie.