Kiezen voor een carrière als Security Engineer!

De toekomst van een Security Engineer ziet er goed uit, aangezien er steeds meer, en dat is al enige jaren aan de gang, aandacht en investeringen gaat naar cybersecurity. Er zal een groei zijn in de vraag naar Security Engineers die kunnen helpen bij het beschermen van organisaties tegen cyberaanvallen en datalekken. Dit kan betekenen dat er meer kansen komen voor Security Engineers in verschillende industrieën en dat er meer specialisatie zal ontstaan binnen de rol. Het zal ook belangrijk zijn voor Security Engineers om zich bij te blijven scholen en op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en methoden in de branche.

Wat doet een Security Engineer eigenlijk? 

Een Security Engineer is verantwoordelijk voor het ontwerpen, implementeren en onderhouden van beveiligingssystemen en -procedures om organisaties te beschermen tegen cyberaanvallen en datalekken. Dit kan omvatten het werken met firewalls, encryptie, toegangsbeheer, VPN en andere technologieën die gericht zijn op het beschermen van informatie. Kennis hiervan is dan ook belangrijk. 

De specifieke taken van een Security Engineer kunnen variëren afhankelijk van de grootte en het type organisatie waarvoor ze werken, maar enkele veel voorkomende taken zijn: 

  • Beoordelen van de huidige beveiligingsinfrastructuur, identificeren van gebreken of risico’s; 
  • Onderhouden van een beveiligingsbeleid en -procedures voor de organisatie; 
  • Ondersteuning bieden bij incidenten en incidentresponsprocedures; 
  • Uitvoeren van beveiligingsaudits en -tests; 
  • Onderhouden van contact met leveranciers van beveiligingsproducten en -diensten; 
  • Bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe beveiligingsoplossingen en -strategieën. 

Waar moet een Security Engineer aan voldoen? 

Veel vacatures voor Security Engineers vereisen specifieke certificeringen, zoals Certified Information Systems Security Professional (CISSP), Certified Information Systems Auditor (CISA), Certified Information Systems Security Manager (CISM) of Certified Ethical Hacker (CEH).  

Een Security Engineer moet goed samenwerken met andere afdelingen binnen de organisatie, dit om te garanderen dat de beveiliging van de organisatie aan de eisen van de wet voldoet en in lijn is met de bedrijfsdoelstellingen.  

In het algemeen worden Security Engineers gezien als cruciale rol binnen organisaties, er zal een groeiende vraag zijn in de komende jaren. Organisaties zullen blijven investeren in cybersecurity en het aantrekken van gekwalificeerde Security Engineers zal daarom van groot belang zijn. 

Bytes Recruitment kent het speelveld van de IT en met name ook binnen de IT Security. Wil je de stap maken naar IT Security neem dan gewoon is contact met ons op. Werk je al langer in de IT branche en wil je sparren hoe wij jou verder kunnen helpen, ook dan nodigen we je uit.  

Wij laten ons graag uitdagen!