De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Active Directory en Security

15 november 2023
Walter Leenheer

Een van de eisen die organisaties stellen aan een netwerkbeheerder, zeker in een junior of starters functie, is dat ze in ieder geval ervaring op het gebied van Active Directory hebben opgedaan. Maar wat doet dat nou, een Active Directory en wat kun je ermee?

Dit is Active Directory

Active Directory, ook wel afgekort AD, is een service ontwikkelt door Microsoft voor Windows netwerken. Het is een centrale database die informatie opslaat en bijhoudt over gebruikers, computers en andere bronnen op een netwerk. Een Active Directory biedt een manier om netwerkbronnen te beheren en te organiseren, inclusief gebruikersaccounts, groepen, computers, printers, servers en andere apparaten.

Belangrijke functies van Active Directory:

 • Authenticatie: Gebruikers kunnen zich aanmelden bij het netwerk met hun Active Directory-gebruikersnaam en wachtwoord.
 • Autorisatie: Active Directory bepaalt welke gebruikers toegang hebben tot welke resources en services op basis van hun toegangsrechten.
 • Resourcebeheer: Beheerders kunnen resources zoals printers, bestanden en mappen op een efficiënte manier beheren en delen in het netwerk.
 • Groepsbeheer: Active Directory biedt een manier om gebruikers en computers te organiseren in groepen, waardoor het gemakkelijker wordt om beleid en toegangsrechten op een georganiseerde manier toe te passen.
 • Replicatie: Active Directory kan worden gerepliceerd tussen meerdere domeincontrollers om ervoor te zorgen dat er altijd een up-to-date kopie van de directory beschikbaar is.

Kortom; Active Directory biedt een geïntegreerde en gestroomlijnde manier om netwerkbronnen en gebruikers te beheren en te organiseren, wat het netwerkbeheer wat veiliger maakt en wat cruciaal is voor een efficiënte en effectieve IT-omgeving. Het biedt mogelijkheden voor authenticatie, autorisatie en toegangscontrole, wat betekent dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot specifieke resources en services. Dit helpt bedrijven hun gegevens en informatie te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang en beveiligingsproblemen. Active Directory is een belangrijk onderdeel van IT-beheer voor veel bedrijven en kan bijdragen aan een efficiënte, effectieve en veilige werkomgeving.

Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om inbraak in de Active Directory-structuur te voorkomen. Hier zijn een paar suggesties:

 1. Implementeer beveiligingsbeleid: Maak gebruik van beveiligingsbeleid om het gebruik van sterke wachtwoorden te vereisen en om gebruikersaccounts te blokkeren na meerdere mislukte inlogpogingen. Beperk ook de toegang tot de Active Directory-structuur alleen tot geautoriseerde gebruikers.
 2. Gebruik groepsbeleid: Maak gebruik van groepsbeleid om veiligheidsinstellingen en toegangsrechten te beheren voor gebruikers, computers en andere resources in het netwerk. Dit kan helpen om de toegang tot gevoelige informatie te beperken.
 3. Houd software up-to-date: Zorg ervoor dat alle software die wordt gebruikt in de Active Directory-omgeving up-to-date is, inclusief het besturingssysteem, de antivirussoftware en de firewall. Dit helpt om bekende beveiligingsproblemen te verhelpen en te voorkomen dat hackers hiervan profiteren.
 4. Monitor het netwerk: Monitor het netwerk op ongeautoriseerde activiteiten en ongewone veranderingen in de Active Directory-structuur. Hiermee kun je potentiële inbraakpogingen opsporen en snel ingrijpen.
 5. Maak back-ups: Maak regelmatig back-ups van de Active Directory-structuur en bewaar deze op een veilige locatie buiten het netwerk. Dit kan helpen om gegevens te herstellen in geval van een beveiligingsprobleem of een technisch probleem.
 6. Train medewerkers: Geef medewerkers training en richtlijnen over veiligheidspraktijken, zoals het gebruik van sterke wachtwoorden, het melden van verdachte activiteiten en het vermijden van phishing-e-mails en andere vormen van social engineering.

Kortom; door het implementeren van beveiligingsbeleid, het gebruik van groepsbeleid, het up-to-date houden van software, het monitoren van het netwerk, het maken van back-ups en het trainen van medewerkers, kun je de Active Directory-structuur beter beschermen tegen inbraak en andere beveiligingsproblemen.

Er zijn diverse leveranciers van beveiligingssoftware software die beveiligingsoplossingen & recovery software bieden voor Active Directory. Het is belangrijk om de verschillende opties te evalueren en te bepalen welke oplossingen het beste passen bij de specifieke behoeften van jouw bedrijf en IT-omgeving.

Bytes Recruitment is niet alleen op zoek naar starters in de IT die meer willen leren over Active Directory maar ook naar ervaren Netwerkbeheerders en Systeembeheerders voor onze opdrachtgevers. Professionele klanten met uitdagende projecten. Wil je een keer kennis maken, neem contact met ons op en we plannen een afspraak in! 😁

Opslaan

Gerelateerde artikelen

Zorg en ICT, beide onmisbaar!

We kunnen niet zonder de zorg en de zorg kan niet zonder ICT. De laatste jaren zijn steeds meer zaken geautomatiseerd en efficiënter gemaakt. Zo hoef je als zorgmedewerker niet elke handeling meer op papier te noteren. Je kan bijvoorbeeld met één knop de medicatie bestellen bij de juiste apotheek.  Dit alles en nog veel […]

Lees artikel

Zo voer je het beste sollicitatiegesprek!

Nadat het eerste contact met de kandidaat is gelegd en wij deze aanbevelen, voert het bedrijf zelf het sollicitatiegesprek. Jullie zijn immers het beste op de hoogte van de functievereisten, de bedrijfscultuur en kunnen waarschijnlijk direct na het gesprek beoordelen of de kandidaat geschikt is voor de organisatie. Maar hoe voer je nu een effectief […]

Lees artikel

Recruitment marketing, wat is dat?

Sinds de oprichting van Bytes, is recruitment marketing een onderwerp geweest waar we het vaak over hebben. Zeker binnen de IT-recruitmentbranche, geloven wij in de kracht van marketing. Waarom we hier zo sterk in geloven? Tegenwoordig ligt er enorme kracht in het creatief benaderen van IT-professionals. De vraag naar IT’ers groeit geleidelijk, terwijl het aanbod […]

Lees artikel