De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Een sterk wachtwoord, maak je zo!

10 januari 2024
Lize Heijstek

Gehackt worden is voor iedereen die online actief is een nachtmerrie. Hoe kun je er nu voor zorgen dat je een sterk wachtwoord hebt? Wat moet je doen om jezelf te beschermen tegen cybercriminelen? En welke wachtwoorden kun je beter vermijden? Je vindt alle antwoorden op deze vragen in dit blog. Lees je mee?

Een sterk wachtwoord

Je ziet het tegenwoordig steeds vaker om je heen, de implementatie van meerstapsverificatie. Via je telefoon ontvang je een unieke code, die je moet invullen na je wachtwoord. Dit zorgt voor een aanzienlijk veiliger account. Desondanks blijft het cruciaal om een sterk wachtwoord te kiezen. Een goed wachtwoord is uniek, dit kan je doen door er iets persoonlijks in te verwerken. Bovendien is een sterk wachtwoord lang, waardoor het moeilijker te raden is.

Handig trucje voor een complex wachtwoord

Vaak wordt een eenvoudig wachtwoord gekozen om te voorkomen dat je het vergeet. Gelukkig hebben wij de tool die dat voorkomt. Laten we het uitproberen. Stel je eens voor dat je een nieuw wachtwoord moet instellen. Bedenk eerst een zin, bijvoorbeeld: “ik loop in mijn pauze altijd een rondje.” Voeg hier een tijd aan toe, zoals “ik loop in mijn pauze om 14:30 altijd een rondje.” Gebruik vervolgens de eerste letters van de zin en de getallen die erin voorkomen, en je krijgt: Ilimpo1430aer. Door er een zin van te maken kan je een lastig en lang wachtwoord een stuk beter onthouden!

Meest gebruikte wachtwoorden

Misschien gebruik je zelf je geboortedatum of naam als wachtwoord, maar dit is uiterst risicovol en wordt vaak gekraakt. Net als de  top 5 van meest gebruikte wachtwoorden. Zit de jouwe er tussen?

1. 000000
2. Password
3. 111111
4. 123456
5. 123456789

Populaire onderwerpen

Een opvallend feit is dat mensen vaak sportteams, modemerken, artiesten, auto’s, eten en scheldwoorden in hun wachtwoorden verwerken. Zo is het woord ‘f*ck’ al meer dan 21 miljoen keer gebruikt in een wachtwoord. Liedjes van de muziekband U2 zijn te vinden in meer dan 33 miljoen wachtwoorden.

Bescherm jezelf of je bedrijf tegen cybercriminelen

Wil je je bedrijf beveiligen tegen cybercriminaliteit? Investeer dan in cybersecurity specialisten die zorgen voor online veiligheid! Wij gaan graag voor je op zoek naar de mensen met de juiste kennis die passen bij jouw DNA. Neem je contact met ons op?

Ben jij zo’n security specialist? Meld je dan aan bij ons netwerk! Wie weet vinden wij een nieuwe uitdaging.

Opslaan

Gerelateerde artikelen

De kunst van een goede salarisindicatie

Een veel besproken onderwerp, tenminste laten we eerlijk zijn dat salaris dat is een dingetje. Want als je een IT-er bent dan wil je het beste uit de kan halen, maar dat beste uit de kan voor jou valt niet altijd goed in de aarde bij de werkgever. En laten we eerlijk zijn, het is […]

Lees artikel

17 mei: Werelddag van de IT

Op 17 mei vieren we de Werelddag van de IT, een dag toegewijd aan telecommunicatie en de informatiemaatschappij. Ik type dit nu op mijn laptop, wat wordt geprojecteerd op twee schermen. Straks heb ik een kennismaking met een nieuwe kandidaat via Teams en vanmiddag een telefonische afspraak met een klant. Een eeuw geleden zag dat […]

Lees artikel

Ben ik een goede ICT-consultant?

Misschien vraag je je het jezelf wel eens af: ben ik een goede ICT-consultant. In de wereld van informatietechnologie zijn er heel veel soorten consultants met diverse specialiteiten. Als consultant combineer je de juiste vaardigheden met jouw technische kennis over de ICT. Bedrijven vertrouwen op deze experts om hen te begeleiden als ze stappen moeten […]

Lees artikel