De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

ChatGPT en ICT security gaan hand in hand

9 oktober 2023
Walter Leenheer

ChatGPT is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door OpenAI dat in staat is om o.a. tekst te genereren op basis van de input die het ontvangt. Het model maakt gebruik van een gigantische hoeveelheid tekst gegevens om natuurlijke taal te begrijpen en te produceren. Wanneer je ChatGPT een tekst geeft, kan het model context begrijpen, vragen beantwoorden, verhalen schrijven, problemen oplossen en conversaties voeren op een manier die coherent en relevant is.

Waar is ChatGPT op gebaseerd?

ChatGPT heeft veel praktische toepassingen in diverse domeinen, waaronder klantenservice, contentgeneratie, onderwijs en meer. Het kan worden gebruikt om mensachtige interacties te simuleren, informatie te verschaffen, tekst te redigeren en zelfs nieuwe ideeën te genereren. Hoewel het model krachtig en veelzijdig is, is het belangrijk om te onthouden dat het zijn antwoorden baseert op patronen in de trainingsdata en geen eigen begrip of bewustzijn heeft.

ChatGPT in de ICT-beveiliging

Het heeft een breed scala aan toepassingen, waaronder in het veld van ICT-beveiliging (Informatie- en Communicatietechnologiebeveiliging). Hier zijn enkele manieren waarop ChatGPT kan worden gebruikt in relatie tot ICT-beveiliging:

  • Vulnerability Analysis: ChatGPT kan worden ingezet om kwetsbaarheidsanalyses uit te voeren op softwarecode. Het model kan complexe code doorgronden en mogelijke zwakke punten of beveiligingslekken identificeren.
  • Security Awareness Training: ChatGPT kan worden gebruikt om interactieve en gepersonaliseerde trainingen te bieden aan medewerkers over ICT-beveiliging. Het model kan scenario’s simuleren, reageren op vragen en gebruikers bewust maken van beveiligingsrisico’s.
  • Threat Intelligence: ChatGPT kan informatie en inzichten bieden over recente bedreigingen, aanvalstechnieken en beveiligingsincidenten. Het kan helpen bij het identificeren van potentiële dreigingen en het ontwikkelen van strategieën om deze tegen te gaan.
  • Secure Coding Guidelines: Bij het ontwikkelen van software kunnen ontwikkelaars ChatGPT raadplegen voor richtlijnen over veilig coderen. Het model kan tips en best ‘practices’ geven om ervoor te zorgen dat de code veilig is tegen potentiële aanvallen.
  • Incident Response: Bij beveiligingsincidenten kan ChatGPT fungeren als een kennisbron voor het bieden van snelle richtlijnen voor incidentrespons. Het kan helpen bij het begrijpen van de aard van het incident en hoe te handelen om verdere schade te beperken.
  • Beveiligingsbeleid en -procedures: ChatGPT kan bedrijven ondersteunen bij het ontwikkelen en communiceren van effectieve beveiligingsbeleidslijnen en -procedures. Het model kan deze informatie duidelijk uitleggen en vragen van medewerkers beantwoorden.
  • Malware Analyse: ChatGPT kan helpen bij het analyseren van kwaadaardige code en malware. Het kan onderzoekers in staat stellen om de functies, verspreiding en impact van malware te begrijpen en tegenmaatregelen te ontwikkelen.

Conclusie

Maar……., hoewel nuttig, het mag zeker niet worden beschouwd als een volledige vervanging voor gespecialiseerde beveiligingsexperts. Het kan echter wel dienen als een aanvullend hulpmiddel om de efficiëntie en effectiviteit van verschillende aspecten van ICT-beveiliging te verbeteren. Bij Bytes werken we samen IT partners om Security Specialisten te zoeken en te plaatsen. Neem eens vrijblijvend contact met ons op en ontdek wat Bytes voor jouw carrière kan betekenen.

Opslaan

Gerelateerde artikelen

De kunst van een goede salarisindicatie

Een veel besproken onderwerp, tenminste laten we eerlijk zijn dat salaris dat is een dingetje. Want als je een IT-er bent dan wil je het beste uit de kan halen, maar dat beste uit de kan voor jou valt niet altijd goed in de aarde bij de werkgever. En laten we eerlijk zijn, het is […]

Lees artikel

17 mei: Werelddag van de IT

Op 17 mei vieren we de Werelddag van de IT, een dag toegewijd aan telecommunicatie en de informatiemaatschappij. Ik type dit nu op mijn laptop, wat wordt geprojecteerd op twee schermen. Straks heb ik een kennismaking met een nieuwe kandidaat via Teams en vanmiddag een telefonische afspraak met een klant. Een eeuw geleden zag dat […]

Lees artikel

Ben ik een goede ICT-consultant?

Misschien vraag je je het jezelf wel eens af: ben ik een goede ICT-consultant. In de wereld van informatietechnologie zijn er heel veel soorten consultants met diverse specialiteiten. Als consultant combineer je de juiste vaardigheden met jouw technische kennis over de ICT. Bedrijven vertrouwen op deze experts om hen te begeleiden als ze stappen moeten […]

Lees artikel