De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

ChatGPT en ICT security gaan hand in hand

9 oktober 2023
Walter Leenheer

ChatGPT is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door OpenAI dat in staat is om o.a. tekst te genereren op basis van de input die het ontvangt. Het model maakt gebruik van een gigantische hoeveelheid tekst gegevens om natuurlijke taal te begrijpen en te produceren. Wanneer je ChatGPT een tekst geeft, kan het model context begrijpen, vragen beantwoorden, verhalen schrijven, problemen oplossen en conversaties voeren op een manier die coherent en relevant is.

Waar is ChatGPT op gebaseerd?

ChatGPT heeft veel praktische toepassingen in diverse domeinen, waaronder klantenservice, contentgeneratie, onderwijs en meer. Het kan worden gebruikt om mensachtige interacties te simuleren, informatie te verschaffen, tekst te redigeren en zelfs nieuwe ideeën te genereren. Hoewel het model krachtig en veelzijdig is, is het belangrijk om te onthouden dat het zijn antwoorden baseert op patronen in de trainingsdata en geen eigen begrip of bewustzijn heeft.

ChatGPT in de ICT-beveiliging

Het heeft een breed scala aan toepassingen, waaronder in het veld van ICT-beveiliging (Informatie- en Communicatietechnologiebeveiliging). Hier zijn enkele manieren waarop ChatGPT kan worden gebruikt in relatie tot ICT-beveiliging:

  • Vulnerability Analysis: ChatGPT kan worden ingezet om kwetsbaarheidsanalyses uit te voeren op softwarecode. Het model kan complexe code doorgronden en mogelijke zwakke punten of beveiligingslekken identificeren.
  • Security Awareness Training: ChatGPT kan worden gebruikt om interactieve en gepersonaliseerde trainingen te bieden aan medewerkers over ICT-beveiliging. Het model kan scenario’s simuleren, reageren op vragen en gebruikers bewust maken van beveiligingsrisico’s.
  • Threat Intelligence: ChatGPT kan informatie en inzichten bieden over recente bedreigingen, aanvalstechnieken en beveiligingsincidenten. Het kan helpen bij het identificeren van potentiële dreigingen en het ontwikkelen van strategieën om deze tegen te gaan.
  • Secure Coding Guidelines: Bij het ontwikkelen van software kunnen ontwikkelaars ChatGPT raadplegen voor richtlijnen over veilig coderen. Het model kan tips en best ‘practices’ geven om ervoor te zorgen dat de code veilig is tegen potentiële aanvallen.
  • Incident Response: Bij beveiligingsincidenten kan ChatGPT fungeren als een kennisbron voor het bieden van snelle richtlijnen voor incidentrespons. Het kan helpen bij het begrijpen van de aard van het incident en hoe te handelen om verdere schade te beperken.
  • Beveiligingsbeleid en -procedures: ChatGPT kan bedrijven ondersteunen bij het ontwikkelen en communiceren van effectieve beveiligingsbeleidslijnen en -procedures. Het model kan deze informatie duidelijk uitleggen en vragen van medewerkers beantwoorden.
  • Malware Analyse: ChatGPT kan helpen bij het analyseren van kwaadaardige code en malware. Het kan onderzoekers in staat stellen om de functies, verspreiding en impact van malware te begrijpen en tegenmaatregelen te ontwikkelen.

Conclusie

Maar……., hoewel nuttig, het mag zeker niet worden beschouwd als een volledige vervanging voor gespecialiseerde beveiligingsexperts. Het kan echter wel dienen als een aanvullend hulpmiddel om de efficiëntie en effectiviteit van verschillende aspecten van ICT-beveiliging te verbeteren. Bij Bytes werken we samen IT partners om Security Specialisten te zoeken en te plaatsen. Neem eens vrijblijvend contact met ons op en ontdek wat Bytes voor jouw carrière kan betekenen.

Opslaan

Gerelateerde artikelen

Zorg en ICT, beide onmisbaar!

We kunnen niet zonder de zorg en de zorg kan niet zonder ICT. De laatste jaren zijn steeds meer zaken geautomatiseerd en efficiënter gemaakt. Zo hoef je als zorgmedewerker niet elke handeling meer op papier te noteren. Je kan bijvoorbeeld met één knop de medicatie bestellen bij de juiste apotheek.  Dit alles en nog veel […]

Lees artikel

Zo voer je het beste sollicitatiegesprek!

Nadat het eerste contact met de kandidaat is gelegd en wij deze aanbevelen, voert het bedrijf zelf het sollicitatiegesprek. Jullie zijn immers het beste op de hoogte van de functievereisten, de bedrijfscultuur en kunnen waarschijnlijk direct na het gesprek beoordelen of de kandidaat geschikt is voor de organisatie. Maar hoe voer je nu een effectief […]

Lees artikel

Recruitment marketing, wat is dat?

Sinds de oprichting van Bytes, is recruitment marketing een onderwerp geweest waar we het vaak over hebben. Zeker binnen de IT-recruitmentbranche, geloven wij in de kracht van marketing. Waarom we hier zo sterk in geloven? Tegenwoordig ligt er enorme kracht in het creatief benaderen van IT-professionals. De vraag naar IT’ers groeit geleidelijk, terwijl het aanbod […]

Lees artikel