De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Tips voor jouw arbeidsvoorwaardengesprek

11 april 2024
Lize Heijstek

Na het kennismakingsgesprek en je bezoek aan het bedrijf, blijft je enthousiasme groot! De volgende middag ontvang je een telefoontje waarin wordt medegedeeld dat je uitgenodigd wordt voor een vervolggesprek. Het bedrijf is zeer enthousiast en wil graag met je praten over de arbeidsvoorwaarden. Dit is natuurlijk fantastisch nieuws, maar hoe pak je dit het beste aan? En wanneer is het nodig om compromissen te sluiten en wanneer is het belangrijk om je grenzen duidelijk aan te geven? In dit artikel gaan we dieper in op deze vragen en zorgen we dat jij bent voorbereid op dit gesprek!

Arbeidsvoorwaarden vanuit je vorige baan

In je vorige baan had je misschien te maken met bepaalde voorwaarden die je als heel fijn hebt ervaren of juist helemaal niet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een dertiende maand, reiskostenvergoeding, vakantiedagen of het aantal uur werken op een dag. Het is goed om te kijken naar je huidige contract, zo kan je ook goed onderbouwen waarom je bepaalde wensen hebt.

Onderzoek

De vraag die je gegarandeerd gaat krijgen is: wat is je salarisindicatie? Deze vraag is belangrijker dan je denkt, want hoe zet je niet te hoog in om ze af te schikken, maar ook niet te laag waardoor je jezelf in je vingers snijdt. Om je salarisindicatie te checken kan je bijvoorbeeld gebruik maken van deze Salarischeck. Daarnaast is het goed om te kijken naar wat de salarisindicatie is bij soort gelijke vacatures. Ook kun je de vraag terugvragen om te kijken wat zij voorstellen. Wel is het belangrijk om naar je vaste lasten te kijken en je af te vragen hoe ver je eventueel kan zakken.

Maak onderscheid

Niet alles zal hetzelfde zijn als bij je vorige werkgever. Daarom is het van groot belang om zorgvuldig te overwegen wat voor jou belangrijk is en wat minder belangrijk. Stel voor jezelf bijvoorbeeld een top 5 op van de voorwaarden die jij het belangrijkst vindt. Wil je een hoger salaris? Een pensioenregeling? Vergoeding voor reiskosten? Een leaseauto? Meer vakantiedagen? Wees je bewust van je voorkeuren en wees open voor mogelijke veranderingen.

Een positieve houding

Hoe zorg je ervoor dat je arbeidsvoorwaardengesprek zo soepel mogelijk verloopt? Dat heeft deels te maken met je eigen houding, hoe stel jij jezelf op? Stel je open op om te luisteren naar wat ze voorstellen. Wat willen ze je bieden en wat zijn hun beweegredenen daarvoor? Door te luisteren naar wat ze tegen je zeggen, kan je wellicht je eigen standpunt toch anders zien.

Arbeidscontract

Als jullie het gesprek hebben gehad en het eens zijn over de arbeidsvoorwaarden is het belangrijk om deze afspraken goed op te nemen in je contract. Des te belangrijker is het om je contract goed na te lezen, om te kijken of jullie dezelfde conclusies hebben getrokken.

Mogen wij je helpen met een nieuwe baan? Solliciteer en wie weet heb jij binnenkort een arbeidsvoorwaardengesprek! 😉

Opslaan

Gerelateerde artikelen

17 mei: Werelddag van de IT

Op 17 mei vieren we de Werelddag van de IT, een dag toegewijd aan telecommunicatie en de informatiemaatschappij. Ik type dit nu op mijn laptop, wat wordt geprojecteerd op twee schermen. Straks heb ik een kennismaking met een nieuwe kandidaat via Teams en vanmiddag een telefonische afspraak met een klant. Een eeuw geleden zag dat […]

Lees artikel

Ben ik een goede ICT-consultant?

Misschien vraag je je het jezelf wel eens af: ben ik een goede ICT-consultant. In de wereld van informatietechnologie zijn er heel veel soorten consultants met diverse specialiteiten. Als consultant combineer je de juiste vaardigheden met jouw technische kennis over de ICT. Bedrijven vertrouwen op deze experts om hen te begeleiden als ze stappen moeten […]

Lees artikel

Top 5 meest gevraagde ICT functies

Studeer je ICT of zit je te twijfelen of je een Informaticagerichte studie wilt gaan volgen? Logisch dat je je dan afvraagt of er vraag naar is in de markt, en zo ja, in wat voor richtingen moet jij je dan ontwikkelen? In dit artikel leggen we je graag uit wat de meest gevraagde functies […]

Lees artikel