De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Zo blijf je fit op kantoor!

5 april 2024
Lize Heijstek

Terwijl je op je bureaustoel zit, laat je je blik naar buiten dwalen. De zonnestralen strelen je gezicht en doen je even knipperen tegen het felle licht. Door het raam zie je iemand voorbij rennen. Normaal gesproken trok hardlopen niet echt je aandacht, maar nu, terwijl je hier op kantoor zit, voel je toch een vleugje jaloezie opkomen. Die eerdere onbegrijpelijkheid tegenover hardlopers lijkt plaats te maken voor een verlangen naar een verfrissend rondje rennen.

Terugkijkend naar je scherm, dringt het besef van het kantoorleven langzaam tot je door. Het idee van gebonden zijn aan een laptop, met weinig beweging, voelt ineens beklemmend aan. Verschillende onderzoeken bevestigen dat langdurig zitten niet bevorderlijk is voor je gezondheid. Maar hoe zorg je ervoor dat je gezond blijft, terwijl je tegelijkertijd lekkerder in je vel zit?

Een ‘fitte’ lunch

Voeding is één van de punten waar je op kan letten op je werk. Naast te kiezen voor bewuste tussendoortjes, is de lunch het perfecte moment om punten te scoren. Moet je zelf je lunch verzorgen dan kan je denken aan de volgende maaltijden:

  • Een volkoren rap met kip en groente, misschien zelfs de restjes van het eten van de avond daarvoor.
  • Wortels, paprikastengels of bleekselderij met hummus of guacamole.
  • Crackers of rijstwafels met bijvoorbeeld hüttenkäse en kipfilet.
  • Een gevulde omelet met groente, zoals spinazie.
  • Pastasalade met bijvoorbeeld kipfilet en spinazie.

Heb je een verzorgde lunch op je werk? Probeer dan rekening te houden met de keuzes die maakt. Kies bijvoorbeeld voor een ‘donkere’ boterham, in plaats van wit brood en kipfilet in plaats van filet american.

Ik loop wel even..

Een lange tijd achter elkaar zitten is niet bevorderlijk voor je spijsvertering, spieren en doorbloeding. Het is dan ook heel belangrijk om af en toe te bewegen, op te staan en in beweging te komen. Hoe je dat kan doen?

  • Heb je je lunch op? Ga even naar buiten, loop een rondje en geniet van het zonnetje.
  • Belafspraken? Doe ze ijsberend! 😉
  • Vraag om een zit sta bureau! Zo kan je ook staand werken. Door lang en veel te zitten is de toevoer van bloed en zuurstof trager. Zo kan je je lastiger concentreren en kan je sneller een depressie krijgen.
  • Beweeg vanaf je stoel, dit kun je doen door je benen te strekken en je tenen te buigen. Ook kun je je billen samenknijpen.
  • Zorg dat je even een wandelingetje kan maken naar het koffiezetapparaat, zo kun je meerdere keren per dag drinken halen en even bewegen.

Verminder en vermijd stress

Het is algemeen bekend dat stress veel kan doen met je lichaam en je mentaliteit. Het is dan ook erg belangrijk om goed na te denken hoe je voor jezelf voorkomt dat je stress krijgt. Er zijn verschillende manieren om stress te verminderen of te vermijden.

Zo kan je aan het begin van de dag een lijst maken met alle taken die die dag afgerond moeten worden. Zo heb je alles op orde en heb je de controle op wat je doet. Stel realistische doelen, is een doel niet realistisch of kan je het niet waarmaken? Neem dit dan mee. Door eerlijk te zijn tegen je collega’s en leidinggevende, geef je andere de kans om mee te denken en taken over te nemen als het jou te veel wordt. Meer lezen over stress op werk? Lees dit artikel!

Hoe zorg ik, als HR, voor vitale werknemers?

Goede vraag! Ga het gesprek aan met medewerkers over vitaliteit en wat ze daarin nodig hebben. Deel tips en reik mogelijkheden aan, die je medewerkers kunnen helpen om vitaler te zijn. Zorg bijvoorbeeld voor genoeg en vers fruit op de werkvloer, een fietsregeling en zit sta bureaus. Verdiep je daarnaast ook in onderwerpen zoals werkgeluk, ziekteverzuim en depressie.

Ben jij een ‘gezonde’ werknemer? Die klaar is om een nieuwe start te maken bij een baan in de IT? Solliciteer nu en wie weet lopen we samen een rondje om elkaar te leren kennen!

Opslaan

Gerelateerde artikelen

17 mei: Werelddag van de IT

Op 17 mei vieren we de Werelddag van de IT, een dag toegewijd aan telecommunicatie en de informatiemaatschappij. Ik type dit nu op mijn laptop, wat wordt geprojecteerd op twee schermen. Straks heb ik een kennismaking met een nieuwe kandidaat via Teams en vanmiddag een telefonische afspraak met een klant. Een eeuw geleden zag dat […]

Lees artikel

Ben ik een goede ICT-consultant?

Misschien vraag je je het jezelf wel eens af: ben ik een goede ICT-consultant. In de wereld van informatietechnologie zijn er heel veel soorten consultants met diverse specialiteiten. Als consultant combineer je de juiste vaardigheden met jouw technische kennis over de ICT. Bedrijven vertrouwen op deze experts om hen te begeleiden als ze stappen moeten […]

Lees artikel

Top 5 meest gevraagde ICT functies

Studeer je ICT of zit je te twijfelen of je een Informaticagerichte studie wilt gaan volgen? Logisch dat je je dan afvraagt of er vraag naar is in de markt, en zo ja, in wat voor richtingen moet jij je dan ontwikkelen? In dit artikel leggen we je graag uit wat de meest gevraagde functies […]

Lees artikel