De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Zorg en ICT, beide onmisbaar!

29 februari 2024
Lize Heijstek

We kunnen niet zonder de zorg en de zorg kan niet zonder ICT. De laatste jaren zijn steeds meer zaken geautomatiseerd en efficiënter gemaakt. Zo hoef je als zorgmedewerker niet elke handeling meer op papier te noteren. Je kan bijvoorbeeld met één knop de medicatie bestellen bij de juiste apotheek.  Dit alles en nog veel meer ontwikkelingen eisen om IT professionals. Hoe zorg en ICT is verweven in elkaar, lees je in dit artikel!

Op afstand de beste zorg

Het grootste voordeel van de samenwerking tussen zorg en ICT is de verbeterde toegang tot zorgdiensten voor patiënten over de hele wereld. Telemedicine, het verstrekken van medische zorg op afstand via technologische kanalen, heeft de drempels voor patiënten verlaagd. Dankzij videoconferenties, mobiele apps en online consultaties kunnen hun nu gemakkelijk toegang krijgen tot medische professionals zonder fysiek naar een ziekenhuis of kliniek te hoeven reizen. Zo kunnen ook mensen die in afgelegen gebieden wonen of beperkt zijn in hun mobiliteit de juiste zorg krijgen.

Efficiëntie door ICT

De integratie van ICT in de gezondheidszorg heeft ook geleid tot verbeterde diagnostische en behandelingsmethoden. MRI’s en CT-scans stellen artsen in staat om nauwkeurigere diagnoses te stellen en behandelplannen op maat te maken voor patiënten. Bovendien maken de online dossiers en voorschriftsystemen het gemakkelijker voor zorgverleners om toegang te krijgen tot patiëntengegevens . Ook kunnen ze de informatie delen met andere zorgverleners, waardoor de communicatie wordt verbetert en je met een groter team de juiste zorg kan geven. Hierdoor is de juiste zorg binnen handbereik!

Gegevensbeheer

De voordelen van deze digitaliseringen zijn eindeloos, alleen brengt het ook nieuwe taken met zich mee. Zo is de samenwerking tussen de zorg en ICT niet meer weg te denken als het gaat om het beheer en de analyse van de medische gegevens. Door data-analysetechnieken toe te passen op vele medische gegevens, kunnen onderzoekers en zorgverleners inzichten verkrijgen in ziektepatronen, behandelingsresultaten en volksgezondheidstrends die van grote waarde zijn. Deze ontwikkeling zet de zorg in staat om sneller op te treden en ziektes sneller te identificeren. Dit zorgt indirect voor een gezondere samenleving, voor jou en mij!

Uitdagingen in de zorg

Hoewel de integratie van zorg en ICT veel voordelen met zich meebrengt, zijn er ook kanttekeningen waarmee rekening moet worden gehouden. Je hebt er waarschijnlijk al vaak van gehoord, maar de privacy van al deze medische gegevens is van groot belang. Het is namelijk verre van gewenst dat je buurvrouw zo jouw medische geschiedenis kan lezen. Het is van belang dat zorginstellingen goede beveiligingsmaatregelen implementeren om de vertrouwelijkheid en integriteit van patiëntengegevens te waarborgen. Daarnaast moeten ze ook voorkomen dat deze informatie in de verkeerde handen komen.

Daarnaast heb je ook te maken met een generatieverschilletje. Vooral oudere patiënten of mensen die geen kennis hebben van technologie, kampen met een tekort aan kennis om inzicht te hebben in hun medische documenten. Ben jij een zorginstelling die met online systemen werkt? Verzorg dan ook voorlichtingsavonden, zodat iedereen inzicht heeft in de juiste documenten!

Wat kan jij hiermee?

Als IT’er ben je ook in de zorg van grote waarde, dat is na het lezen van dit artikel wel duidelijk. Ben jij een IT’er met hart voor de zorg en IT. Dan kijken we graag met je mee of we de juiste baan voor je kunnen vinden. Upload je CV, we komen graag met je in contact!

 

 

Opslaan

Gerelateerde artikelen

De kunst van een goede salarisindicatie

Een veel besproken onderwerp, tenminste laten we eerlijk zijn dat salaris dat is een dingetje. Want als je een IT-er bent dan wil je het beste uit de kan halen, maar dat beste uit de kan voor jou valt niet altijd goed in de aarde bij de werkgever. En laten we eerlijk zijn, het is […]

Lees artikel

17 mei: Werelddag van de IT

Op 17 mei vieren we de Werelddag van de IT, een dag toegewijd aan telecommunicatie en de informatiemaatschappij. Ik type dit nu op mijn laptop, wat wordt geprojecteerd op twee schermen. Straks heb ik een kennismaking met een nieuwe kandidaat via Teams en vanmiddag een telefonische afspraak met een klant. Een eeuw geleden zag dat […]

Lees artikel

Ben ik een goede ICT-consultant?

Misschien vraag je je het jezelf wel eens af: ben ik een goede ICT-consultant. In de wereld van informatietechnologie zijn er heel veel soorten consultants met diverse specialiteiten. Als consultant combineer je de juiste vaardigheden met jouw technische kennis over de ICT. Bedrijven vertrouwen op deze experts om hen te begeleiden als ze stappen moeten […]

Lees artikel