De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

17 mei: Werelddag van de IT

17 mei 2024
Lize Heijstek

Op 17 mei vieren we de Werelddag van de IT, een dag toegewijd aan telecommunicatie en de informatiemaatschappij. Ik type dit nu op mijn laptop, wat wordt geprojecteerd op twee schermen. Straks heb ik een kennismaking met een nieuwe kandidaat via Teams en vanmiddag een telefonische afspraak met een klant. Een eeuw geleden zag dat er toch heel anders uit. Laten we eerlijk zijn, vandaag kunnen wij onze telefoons, computers, televisies, app en digiborden toch niet missen?

Ontstaansgeschiedenis IT

De opkomst van de IT heeft een fascinerende geschiedenis, waarbij verschillende belangrijke ontwikkelingen door de jaren heen hebben geleid tot de eerste computer. In het begin van de Tweede Wereldoorlog was er een slimme man die hier een grote bijdrage aan heeft geleverd. Deze computer heette Z3, vernoemd naar de maker Konrad Zuse. Terugkijkend naar 1941, zien we dat de weg naar deze mijlpaal niet bepaald snel verliep. De oorsprong van deze innovatie werd al gelegd in 1822, toen Charles Babbage de differentiemachine bedacht. Deze techniek wordt beschouwd als de voorloper van de moderne computer. Het was Ada Augusta, een gepassioneerde wiskundige, die gedetailleerde instructies schreef voor een machine die in staat was om wiskundige berekeningen uit te voeren op basis van ponskaarten. Dankzij de bijdragen van meerdere vooruitstrevende wiskundigen ontstond uiteindelijk de allereerste computer.

Eerste computer ooit

In 1938 zette meneer Zuse een nieuwe mijlpaal door de eerste werkende computer te bouwen. Hoewel deze machine nog steeds op mechanische basis werkte, was hij al aanzienlijk geavanceerder dan eerdere telmachines voor wiskundige berekeningen. De daaropvolgende Tweede Wereldoorlog bracht een stroomversnelling in technologische ontwikkelingen met zich mee.

Tijdens deze periode werd onder ander de eerste codeermachine gemaakt. Ook zagen we de opkomst van de eerste elektronische computer, die werkte op basis van elektronenbuizen. Dit was de Z3 van Konrad Zuse. Het formaat van deze eerste computers was adembenemend, met afmetingen die gemakkelijk een paar klaslokalen bij elkaar konden beslaan. Het is onvoorstelbaar om je voor te stellen hoe deze gigantische machines eruit moeten hebben gezien. Helaas, gingen deze eerste exemplaren verloren tijden de bombardementen in 1944.

De vooruitgang in technologie heeft een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we communiceren, werken, leren en leven. Internetverbindingen hebben de wereld met elkaar verbonden op een manier die voorheen ondenkbaar was. Mensen kunnen nu informatie delen en communiceren met anderen aan de andere kant van de wereld met slechts een paar klikken.

Impact ICT vandaag

Wat er zo’n 100 jaar geleden zich afspeelde, heeft vandaag de dag nog een grote invloed. Met de digitalisering zijn we instaat om te communiceren met de gehele wereld. We kunnen ontwikkelingslanden helpen, door onderwijs aan te bieden. Ook kunnen we beter onderzoek doen in het ziekenhuis door diverse apparaten en digitale gegevens. Daarnaast zijn we instaat om wereldwijd bereik te hebben, vanuit een klein kantoortje in een boerendorp. Kortom, binnen een eeuw is er ontzettend veel veranderd.

Keerzijde digitalisering

Nu is er natuurlijk ook een keerzijde aan dit verhaal, niet alles heeft een goede invloed hierop. Zo zijn er mensen die misbruik maken van het internet, nepnieuws wat wordt verspreid en steeds meer jongeren die een vertekend zelfbeeld hebben door sociale media. Ook om die reden is het belangrijk dat er voorlichting is voor bedrijven, jongeren en mensen zoals jij en ik, om te weten wat de risico’s zijn, om te weten hoe we goed omgaan met onze computers. Ook daarom zijn er elke dag IT’ers nodig om systemen optimaal te gebruiken en storingen te verhelpen.

Daarom zijn IT’ers onmisbaar en van onschatbare waarde!

Wij spreken dagelijks IT’ers die stuk voor stuk een eigen verhaal in de IT hebben, of ze nou een bedrijf vooruit willen helpen, bedrijven willen ondersteunen of gebruikers willen ontzorgen. Ben jij een IT’er met een missie, mogen wij meedenken in de volgende stap in je carrière? Neem contact op!

 

 

Opslaan

Gerelateerde artikelen

De kunst van een goede salarisindicatie

Een veel besproken onderwerp, tenminste laten we eerlijk zijn dat salaris dat is een dingetje. Want als je een IT-er bent dan wil je het beste uit de kan halen, maar dat beste uit de kan voor jou valt niet altijd goed in de aarde bij de werkgever. En laten we eerlijk zijn, het is […]

Lees artikel

Ben ik een goede ICT-consultant?

Misschien vraag je je het jezelf wel eens af: ben ik een goede ICT-consultant. In de wereld van informatietechnologie zijn er heel veel soorten consultants met diverse specialiteiten. Als consultant combineer je de juiste vaardigheden met jouw technische kennis over de ICT. Bedrijven vertrouwen op deze experts om hen te begeleiden als ze stappen moeten […]

Lees artikel

Top 5 meest gevraagde ICT functies

Studeer je ICT of zit je te twijfelen of je een Informaticagerichte studie wilt gaan volgen? Logisch dat je je dan afvraagt of er vraag naar is in de markt, en zo ja, in wat voor richtingen moet jij je dan ontwikkelen? In dit artikel leggen we je graag uit wat de meest gevraagde functies […]

Lees artikel